Nyugger

Nem akarok kukázó nyugdíjas lenni, akinek mindig sír a szája...

Nyugdíj kalkulátor

Friss topikok

Havi 30 rugóval soványabban – Jobban élünk mint 4 év múlva?

2008.07.04. 09:22 - Mennyi lesz a nyugdíja?

Címkék: kutatás nyugdíj kalkulátor befektetés számítás axa előtakarékosság

Nem kenyerünk a riogatás, így ezt most másra hagyjuk. Alább közzétesszük egy nyugdíj-témájú kutatás legérdekesebb részleteit, amin érdemes lehet még időben elgondolkodnunk.

 

Az AXA csoport nyugdíjazással kapcsolatos, Retirement Scope néven 26 országban elvégzett felmérése szerint a magyar nyugdíjasok mintegy egyharmada havi átlagban 28.400  forinttal kevesebbel kénytelen beérni, mint a megélhetéshez szükségesnek ítélt havi mintegy 100 ezer forint.

Ezzel szemben több európai országban fordított a helyzet: a nyugdíjasok számára folyósított összegekből megtakarításokra is jut. A környező országokban igaz ez a csehekre is, ám a hazai 28 százalékos hiányhoz képest még Szlovákiában és Lengyelországban is kedvezőbb az arány. A hiány ezekben az országokban mindössze a megélhetéshez szükséges összeg 5, illetve 16 százalékát teszi ki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Retirement Scope hazánkban több ezer megkérdezettet felölelő felmérésből kiderül az is, hogy a magasabb keresetűeknek nyugdíjba vonulásuk idején lényegesen nagyobb hiánnyal kell számolniuk, ha az aktív korukban megszokott életszínvonalat a munkabérüknél jóval alacsonyabb összegű nyugdíjból kell fenntartaniuk.

Emellett érdemes szem előtt tartani, hogy a hölgyeknek komolyabb összeget kell megtakarítaniuk, hisz várhatóan tovább élnek, így hosszabb nyugdíjas időszakra kell felhalmozniuk vagyont.
 
Egy átlagos, 30-40 év közötti, havi 150 ezer forintot költő férfi időskorra szánt megtakarításai jelenlegi szükségleteinek 60 százalékára nyújtanak fedezetet, tehát a hiány 40 százalék. Ezzel szemben egy 300 ezer forintból élő férfi esetében ez az arány megfordul, és a hiány ekkor már közel 60 százalék.

Kíváncsi mennyi lesz az Ön nyugdíja? Nem az átlagok érdeklik, hanem a saját helyzete? Kalkuláljon!
Nyugdíj számító

A bejegyzés trackback címe:

https://nyugdij.blog.hu/api/trackback/id/tr7552585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása